top of page
BK_LOGO_Onkormanyzat_kek.jpg
JOMacskamenta logo tiszt px (1).png

Aktuális! Budakalász Város Önkormányzata 
100.000 Ft-al támogatta alapítványunk működését a 2024-es évben is. Köszönjük!

Macskamenta Cikk (1).jpg

                             Az alapítvány születéséről


       2006 óta dolgozom állatorvosként Budakalászon, a Zöldövezet Állatorvosi Rendelő vezető állatorvosaként. A városszéli zöld területeken a macskák kontrollálatlan elszaporodása tapasztalható, ami súlyos közegészségügyi, állat egészségügyi helyzetet okoz. Az állatok betegek, parazitákkal fertőzöttek, ellátásukra nincs kapacitása a környéken lakóknak, sok esetben megfogni sem lehet őket. A kölyökállatokat gyakran kíméletlen módszerekkel irtják ki, az állapotok túlzás nélkül állítom, hogy középkoriak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kutyákkal ellentétben a kóbor macskák semmilyen állami ellátásban, védelemben nem részesülnek. Magán menhelyek próbálják ellátni, befogadni ezeket az állatokat, de a probléma súlyossága miatt, erre sincs már kapacitás. A menhelyek megteltek, sok esetben örökbe adhatatlan állatokkal. 

        A szabadon élő, illetve kijáró macskák gyakran terheltek súlyos fertőző betegségekkel (macska leukosis, és FIV=macska AIDS) és ezen betegségek terjedését leginkább a párzás, és az ivaros kandúrok verekedése segíti elő. A kóbor macskák szinte kivétel nélkül parazitákkal fertőzöttek (bolhásság, férgesség, fülrühösség). A macskák férgei súlyos betegséget okozhatnak emberben, és a környéken előforduló rókákat tekintve a kóbor macskaállomány jelentősége a veszettség szempontjából is egyre aggasztóbb. 

          Az egyetlen ésszerű megoldás a kóbor állatok szaporodásának kontrollja, a CSIV (csapdázás,ivartalanítás, visszahelyezés) , vagy angol nevén TNR (trapping, neutering, release) módszer. (2.melléklet) A módszer lényege, hogy a félvadon élő macskákat kíméletesen csapdával elfogják, ivartalanítják, majd visszahelyezik az eredeti élőhelyükre. Az ivartalanított állatok bal fülhegyéből egy kis darabot lecsípnek, hogy könnyen felismerhetők legyenek a már műtött egyedek. Ha az adott területen élő macskákat összefogdossák, és máshová telepítik, akkor az adott hely „vákuumhatásának” köszönhetően, a terület nagyon rövid idő alatt újra benépesül, tehát a módszer nem vezet sikerre a kóbor állatok populációjának szabályozásában. Ha azonban a macskákat ivartalanítjuk, és visszahelyezzük eredeti élőhelyükre, csak elenyésző új egyed csapódik a meglévőkhöz, mert az ott élők területvédő magatartásukkal ezt megakadályozzák. Ugyanakkor az adott csoport már nem szaporodik.
Ezzel a céllal jött létre 2018-ban a Macskamenta Állatvédő Alapítvány, ami a környéken túlszaporodó macskapopulációk ivartalanításában évek óta aktívan részt vesz. 


Ha teheti adója 1%-ával támogassa munkánkat!
Adományait hálásan fogadjuk bankon keresztül, vagy személyesen.

Bankszámlaszámunk: 10401110-50527088-66681002

bottom of page